Uuden alkuperäisestä poikkeavan vanteen sopivuuden selvittäminen

 

Katso ensin autosi rekisteriotteesta rengaskoko, esim. 175/65-14. Viimein luku (14) ilmaisee vanteen halkaisijan. Saat kasvattaa sitä tuumalla ilman muutoskatsastusta.

Vanteen leveys esim. 6,5 x 14 tai 6,5J14 näkyy osassa rekisteriotteista. Leveys näkyy myös autosi alkuperäisestä vanteesta stanssattuna. Voit tarkastaa sen myös nettisivultamme kohdasta rengasinfo/autokohtainen vanteiden soveltuvuustaulukko.

Autosi vanteen alkuperäinen ET (Offset) voi ilmetä rekisteriotteesta, tai sen voi tarkastaa autosi alkuperäisestä vanteesta tai katsoa sen nettisivultamme kohdasta rengasinfo/autokohtainen vanteiden soveltuvuustaulukko. ET:tä saat muuttaa max 10 mm ilman muutoskatsastusta.

Jos tilaat leveämmän vanteen, esim. 7,5 tuumaisen alkuperäisen 6,5 tuumaisen sijaan, levenee vanne puoli tuumaa (12,7 mm) sisään ja ulospäin.

Vanteen ET muutos suuremmaksi siirtää vannetta pyöränkotelossa sisäänpäin ET:n muutoksen millimetrimäärällä.

Esim. kasvattaessasi vanteen leveyttä tuumalla ja ET:tä 10 mm, tulee renkaan/vanteen ja iskunvaimentimen/ripustuksen välissä olla tilaa vähintään12,7 mm + 10 mm + pelinvara. Vastaavasti jos levennät vannetta tuumalla ja pienennät ET:tä 10 mm riittää 12,7 mm – 10 + pelinvara.

Renkaan ulkopuolella tulee olla vastaavasti tilaa vanteen levennykselle ja ET pienentämiselle. ET kasvu lisää tilaa renkaan ulkopuolen ja lokasuojan väliin.

Mittaa siis ennen uuden vanteen tilaamista renkaan ja iskunvaimentimen välissä oleva tila ja vastaavasti renkaan ja lokasuojan välissä oleva tila. mittaus on yksinkertaisinta tehdä työntämällä käsi renkaan ja iskuvaimentimen sekä renkaan ja lokasuojan väliin. Laske mahtuuko uusi mahdollinen leveämpi vanne pyörimään ja riittääkö tila mahdolliselle ET:n muutokselle.

Uuden vanteen sopivuutta autoosi voit tutkia myös vannevalmistajien nettisivuilta, joille meidän sivuilta on suorat linkit.